Pavlicsek Csaba photo
Pavlicsek Csaba bemutatkozás fejléc
A tésztaszobrászatról röviden

A tésztaszobrok lényege, hogy minél finomabb, lágyabb állagú tésztát készítsünk, kizárólag fűszerőrleményekkel színezzünk. Fontos szempont még, hogy minél aprólékosabban dolgozzuk ki munkánkat. A tésztánk kialakításánál bátran kísérletezzünk, de lássunk néhány jó tanácsot!

- Az összetevőket mindenek előtt szitáljuk át, hogy könnyen tudjuk a tésztánkat begyúrni.
- Ha tojást használunk, akkor kizárólag tojás sárgáját használjunk csak. A fehérjétől a tésztánk ragadósabb és rossz állagú lesz.
- Mindenképpen használjunk valamiféle zsiradékot, miután, a tésztába dolgoztuk, pihentessük hűtőben min. 1 órát.
- A fűszereket teljesen őröljük porrá, de vigyázzunk az adagolással, nehogy túl élénk színeket kapjunk!
- Sütéskor készítsünk próbasütést, és vizsgáljuk meg, hogy tésztánk hogy viselkedik, melyik hőfokon sül a legszebben.
- Minden esetben lisztezzük be a munka felületünket, ahol dolgozunk.
- Ha nem sütjük, hanem szárítjuk a tésztát, mindig enyhén lisztes felületen szárítsuk az apróbb dolgokat, így elkerüljük, hogy megsérüljön.
- Váznak, minimális drótvázat használjunk csak, ami a statikai szerepet szolgálja csak. Fa alappal, ha tehetjük ne dolgozzunk, mert a fa, szívja el a tésztánkból a nedvességet, így nagyon könnyen megrepedezhet, és hamar tönkremehet munkánk.

Tartsuk be a kötelező folyamatokat:

1. Tészta kikísérletezése
2. Tervezés-gondolatban, rajzban, vázlatokban
3. Alap készítés-váz, formák kialakítása
4. Gondos alapozás
- Adjunk magunknak rengeteg időt, és türelmet a munkánk elkészítéséhez.
- Csak szívvel-lélekkel, alázatos munkával álljunk neki tésztaszobrot készíteni, így lesz a munkánk gyönyörű és hangulatos.

Tésztaszobrászat képekben >>>